Spirulina bio, marketing sau realitate ?

 In blog, Uncategorized

Spirulina nu mai are nevoie de nicio prezentare, acest aur verde cu care asezonăm un iaurt dimineața  sau pe care îl amestecăm în smoothieuri super-energizante! În România nu mai poți intra în niciun magazin de produse naturiste fără să remarci produsele pe bază de spirulină. O mulțime de branduri cu logo-uri din zona “natural” sau “ecologic” Spirulina bio, spirulina asiatică, spirulina franceză, spirulina românească, prețuri de la accesibil la premium, cum putem separa comunicarea de marketing de adevărata spirulină de calitate?

Uscarea, o etapa cheie in productia de spirulina

Pentru a se dezvolta, spirulina are nevoie de săruri minerale și de azot. Acesta din urmă devine problematic intrucât azotul mineral nu se încadrează în nomenclatorul bio. De aceea anumiți producători au început să folosească un truc, respectiv utilizează fermentarea leguminoaselor și injectează acest ferment vegetal in bazinele de cultură a spirulinei. O soluție bună ? nu chiar…

Această tehnică are avantajul de a fi perfect bio, însă acest ferment , bogat în bacterii, contaminează mediul doar temporar. In urma unor analize, mai multe loturi de spirulină au fost distruse deoarece depășeau normele bacteriologice. De aceea, anumiți producători aleg în mod conștient să diminueze calitatea spirulinei, uscând-o la o temperatură înaltă (sistemul de atomizare putând ajunge chiar până la 200 de grade) pentru a distruge bacteriile asociate fermentului vegetal…chiar dacă e bio.

Efectele biochimice ale prelucrarii termice

vitamines-altered-by-heat-spirulina
Vitamine alterate de caldura

Aplicarea caldurii tinde sa produca schimbari majore în compoziția chimică a anumitor vitamine, în special pentru vitaminele din grupul b (implicate în asimilarea proteinelor) și vitamina A și E (vedeti tabelul, în verde vitaminele spirulinei care sunt alterate).

De asemenea, spirulina așa-zis bio (adesea uscată între 150 si 200 de grade) va indica în cadrul analizelor între 10 și 15% antioxidanți, în timp ce spirulina artizanală (uscată blând, la temperaturi mult mai joase) va indica un nivel de 18 până la 25% antioxidanți.

Denumirea bio fiind atât de la modă în sectorul alimentar, cei din industria spirulinei sunt gata de aproape orice pentru a obține această etichetă, cum ar fi, de exemplu, colaborarea cu entități private de certificare bio, miza financiară fiind uriașă.

În concluzie, bineînțeles că încurajăm consumul de produse bio, create în mod responsabil și sustenabil. Dar când vine vorba de spirulină ? Bio nu reprezintă criteriul principal atunci când vreți sa vă refaceți stocul de “aur verde” . Spirulina non-bio de calitate va avea mai mult sens din punct de vedere nutrițional față de spirulina bio uscată la o temperatură înaltă.

Vă recomandăm sa verificați mai degrabă următoarele :

  1. originea produsului și analizele realizate asupra lui
  2. metoda de producție
  3. forma de spirulină (pudră, comprimate, granule/crunchies) 

Urmează : Care sunt diferențele între spirulina tip pudră, comprimate și granule/crunchies ? 

Recent Posts

Leave a Comment

Some of our products

Crunchies Burkina Faso

632.7Lei (600g) 330Lei (300g) 30Lei (50g) 57Lei (100g)

Climatul tropical din Burkina Faso oferă condiţii ideale pentru a creşte spirulina. Spirulina Spinoa este produsa de fermieri preocupați de aspecte ce tin de calitate, de responsabilitate sociala şi de mediu.

Crunchies Franta

777Lei (600g) 405.3Lei (100g) 40Lei (50g) 70Lei (100g)

Crescut sub soarele din Provence, secretul crunchiilor noastre se bazeaza pe o reteta locala: know-how, pasiune si cele mai bune standarde de calitate din clasa

0