fbpx

(English) Effects of drying temperatures on spirulina quality

 In blog

After NASA, ESA (European Space Agency) was also interested in the potential of spirulina to feed its spatial teams during space missions. Since this powdered shape is not an adequate food source for such missions, ESA has teamed up with the CNRS, Europe’s leading scientific research organization, to compare different drying methods and temperatures. in order to conserve as much as possible the nutrients, especially proteins, contained in spirulina.

Effects of temperature on the conservation of Spirulina proteins.

The CNRS researchers compared several different spirulina samples and subjected them to different degrees of temperature (40 ° C – 60 ° C – 70 ° C). They compared these different dryings with fresh spirulina.

Their results show that the best drying temperature corresponds to 40 ° C. This temperature allows the conservation of 90% (on average) spirulina proteins. Above 40 ° C there is no such good conservation of nutritional quality.

Spirulina proteins temperature

Effect of temperature on the constituent filaments Spirulina

Drying temperature effect on spirulina

Spirulina is composed of 60% protein on average, so CNRS researchers have naturally sought to know about effects of drying on the composition of Spirulina itself.

They demonstrate in their study that a temperature of 40 ° C does not damage the structure of spirulina while a temperature of 60 ° C degrades already significantly.

A temperature of 120 ° C, as usually used by the main industrial productions (in particular Asian), degrades strongly the protein composition of Spirulina. A drying temperature of 40 ° C therefore allows the best preservation of the nutritional qualities of this food.

In conclusion, for its dried form, a drying temperature of 40 ° C is the best way to maintain the structure of spirulina and therefore the amount of protein it contains. This temperature also allows the best preservation of nutrients (such as antioxidants) which are sometimes heat-labile, ie sensitive to heat; and thus to have the best nutritional quality possible for this food.

Source:

Hélène Desmorieux and Fabiola Hernandez, of CNRS (2004). Biochemical and Physical Criteria of Spirulina after Different Drying Processes ; in Proceedings of the 14th International Drying Symposium.

European Space Agency CNRS Spirulina study
Recommended Posts

Leave a Comment

Some of our products

Choco Spirulina – Choco Pecan Maca 12 Lei

12Lei (g) 60Lei (g)

Vrei să te împrietenești cu Spirulina? Crunchies îți dau ocazia să o încerci cu cacao și să îți placă! 3 grame de Spirulină împreună cu alte superalimente într-o ciocolată crocantă, plină de vitamine, antioxidanți și proteine. Fabricat în România.
Fiecare tableta are 35 grame, din care 3 grame de spirulina, respective doza zilnica recomandata.
Fabricat in Romania

Choco Spirulina – Choco Afine Quinoa 12 Lei

12Lei (g) 60Lei (g)

Vrei să te împrietenești cu Spirulina? Crunchies îți dau ocazia să o încerci cu cacao și să îți placă! 3 grame de Spirulină împreună cu alte superalimente într-o ciocolată crocantă, plină de vitamine, antioxidanți și proteine. Fabricat în România.
Fiecare tableta are 35 grame, din care 3 grame de spirulina, respective doza zilnica recomandata.
Fabricat in Romania

Choco Spirulina – Cânepă Dude Lucuma 12 Lei

12Lei (g) 60Lei (g)

Vrei să te împrietenești cu Spirulina? Crunchies îți dau ocazia să o încerci cu cacao și să îți placă! 3 grame de Spirulină împreună cu alte superalimente într-o ciocolată crocantă, plină de vitamine, antioxidanți și proteine. Fabricat în România.
Fiecare tableta are 35 grame, din care 3 grame de spirulina, respective doza zilnica recomandata.
Fabricat in Romania

Spirubox standard

99Lei (g) 145Lei (g) 195Lei (g)

Cauti o idee originala, sanatoasa si sustenabila de cadou pentru prietenii, angajatii sau clientii tai? Spirubox-ul nostru este facut pentru tine !

Spirulina Book Recipe

79,00lei

Consumata de mii de ani, acest incredibil ingredient este destul de necunoscut si nefolosit in bucataria noastra. Aceasta carte contine 3 parti: prima parte se axeaza pe intelegerea beneficiilor spirulinei, cum o alegem si cum o folosim; partea a doua ofera 45 de retete bazate pe spirulina; ultima parte vine cu un ghid practic de a produce spirulina acasa. Surprinde-ti prietenii si familia si incepe sa gatesti cu spirulina!
Numar pagini: 128 / Limba: franceza

Rasnita de spirulina

22,00lei

Deja iconica rasnita de spirulina este acum disponibila! Pentru a te bucura de beneficiile spirulinei, vei putea de acum incolo sa folosesti aceasta rasnita chiar la tine acasa.
Usor si convenabil de presarat spirulina crunchies in salate, supe, paste sau in smoothieuri. Ideal pentru a experimenta in premiera gustul spirulinei.
Rasnita cu spirulina crunchies.

Sapun solid cu spirulina – precomanda

25,00lei

Sapunul este facut cu spirulina crunchies macinate fin.
Agentii antioxidanti prezenti in spirulina (vitamina A, E si phycocyanina) lupta atat impotriva semnelor imbatranirii (riduri si linii fine), cat si impotriva acneei.
Se recomanda in special pentru pielea uscata si sensibila, intrucat spirulina hidrateaza si hraneste pielea.
Se poate folosi pe fata si pe corp.

Miere cu spirulina

35,00lei

Spirulina si miere pentru un boost de anti-oxidanti.
Spirulina, bogata in ficocianina, contribuie la reducerea stresului oxidativ si protejeaza sistemul imunitar.
Made in Romania.
Un borcan contine 250 de grame de placere si bunastare.

Choco Spirulina – Clasic 12 lei

12Lei (g) 60Lei (g)

Vrei să te împrietenești cu Spirulina? Crunchies îți dau ocazia să o încerci cu cacao și să îți placă! 3 grame de Spirulină împreună cu alte superalimente într-o ciocolată crocantă, plină de vitamine, antioxidanți și proteine. Fabricat în România.
Fiecare tableta are 35 grame, din care 3 grame de spirulina, respective doza zilnica recomandata.
Fabricat in Romania

Adventurer pack

125,40lei

Te-ai familiarizat cu Crunchies, iti plac ambele propuneri si ai o dilema 😊 Pachetul Adventurer contine 2 pungi x 100 grame, cate una pentru fiecare tara de origine: Franta si Burkina Faso.

0